Wydarzenia
Mikroflora jelitowa a choroba Alzheimera - wykład Mileny HałkoMiejsce: Aula
Z piątego wykładu z cyklu „Szlachetne zdrowie...“ dowiemy się, jak powstaje choroba Alzheimera i ile lat może upłynąć bezobjawowo od jej zapoczątkowania. Jaka jest w tym rola stresu oksydacyjnego, co się dzieje w mitochondriach w mózgu i jak to wpływa na procesy poznawcze. Powiemy też o przyczynach, związku z zaparciami, w jakim miejscu plasuje się zespół nieszczelnego jelita i oczywiście - mikroflora jelit, a także, jakie wyłaniają się nowe, obiecujące metody leczenia. Zapraszamy we wtorek 3 marca 2020 r. o godz. 11:00.
Milena Hałko – absolwentka Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie na Wydziale Medycyny i Stomatologii. Członek Polskiego Towarzystwa Wspierania Osób z Nieswoistymi Zapaleniami Jelita "J-elita" a także działacz społeczny i kulturalny. Gorąca popularyzatorka wiedzy
o mikrobiocie człowieka. W osi jej zainteresowań naukowych leżą przede wszystkim dwa narządy: jelita i mózg. Zgadza się z twierdzeniem, że nie tylko "zdrowie" zaczyna się w jelitach, ale także nasza kondycja psychiczna, wygląd, pamięć, czy nawet - zachowanie, czyli to, jacy jesteśmy.